A+ A-
Veelgestelde Vragen
Paspoort: wel of niet afgeven op uw vakantiebestemming?
Veelgestelde vragen
Paspoort: wel of niet afgeven op uw vakantiebestemming?

Speciaal Reizen krijgt veel vragen binnen over het afgeven en kopiëren van paspoorten en/of identiteitskaarten tijdens de vakantie. Gezien de toename van identiteitsfraude en de overheidscampagne is dit heel begrijpelijk. Wij geven advies wat u in diverse situaties het beste kunt doen.

 

Waarom wordt uw identiteitsbewijs gevraagd?

Accommodatieverschaffers moeten bij het inchecken hun gasten identificeren en registreren. Ze hebben daar een paspoort of een identiteitskaart voor nodig. Bij de registratie wordt een aantal gegevens overgenomen die nodig zijn voor het bijhouden van het nachtregister. Welke gegevens dat zijn hangt af per land. Voor Nederland zijn dat naam, woonplaats en type identiteitsbewijs. In het buitenland is dat meestal ook het nummer van paspoort of identiteitskaart.

Het is niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Juist dit nummer kan samen met uw foto worden gebruikt voor fraude. Dit risico wordt versterkt als de receptionist een kopie maakt in plaats van enkel de gegevens over te nemen. Op de nieuwste versie paspoorten, uitgegeven vanaf maart 2014, staat het BSN-nummer op de achterkant van de ‘harde’ pagina. Bij het oude model paspoort vindt u het burgerservicenummer op de voorzijde.

 

Wat te doen als de receptionist uw paspoort of ID-kaart wil innemen?

Geef direct aan dat u liever niet wil dat het document wordt ingenomen. Wijs daarbij bijvoorbeeld op het risico van fraude met data, maar ook op het voorhanden moeten hebben van het document voor politiecontrole, een ongeval of bijvoorbeeld een uitstapje met een grenspassage. U kunt een boete krijgen als u het document niet kan tonen.

  • Geef een eigen kopie van uw paspoort of identiteitskaart waarop u uw BSN-nummer onleesbaar heeft gemaakt en een kruis door uw profielfoto heeft gezet. Ook heeft u op de kopie aangegeven voor wie deze bedoeld is met de datum. Laat wel altijd het officiële document zien als bewijs dat het om het juiste document gaat.
  • Als de receptionist zelf een kopie maakt, vraag dan of de receptionist het BSN-nummer en foto wil doorhalen en op de kopie te schrijven voor wie de kopie is gemaakt.
  • Gebruik de Kopie ID app van de overheid. Dit is een app waarbij u met uw smartphone gemakkelijk en veilig een kopie van uw identiteitsbewijs kunt maken. U kunt het BSN-nummer doorstrepen en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. Deze scan kan per mail direct naar de accommodatieverstrekker worden gestuurd.
  • Geef het ID-bewijs af voor een kopie met een paspoorthoes, die fraudegevoelige gegevens afschermt.